Isomalt 500g
Popis
Isomalt – špeciálny cukor je veľmi všestranný výrobok na použitie. Je ideálnou, hotovou surovinou pre modelovanie karamelových dekorácií, aj na zdobenie tort atď. Použitie je veľmi jednoduché a preto je medzi cukrármi obľúbený.
Čo je Izomalt?
Izomalt je spracovaná náhrada cukru, ktorá sa získava z cukrovej repy. Tým že sa spracováva z chemicky zoskupenými enzýmami ako je di-sacharid alkohol, je bezpečný na zuby, vhodný pre diabetikov a má o 50% menej kalórií než stolový cukor.
Bod topenia je pri teplote 145 ° C až 150 ° C a môže byť roztavený aj bez prídavku vody.
Bezpečnostné opatrenia
Pri práci s kvapalným Izomalt-om je potrebné dávať veľký pozor, pretože pri zásahu pokožky môže spôsobiť vážne popáleniny.
Ako používať Izomalt
Recepty sa líšia v závislosti na aplikácii, varený karamel, ťahaný karamel a iné.
Doporučene pomôcky a nástroje pri práci s Isomaltom:
-hrnce z nehrdzavejúcej ocele
-teplomer na karamel
-Infračervená lampa (250w) pre prácu s ťahaným karamelom (Isomalt rýchle chladne a tým tuhne).
-Mramorová doska pre prácu s liatym karamelom.
-Nelepiaci plech – pre tavenie Isomaltu v rúre
-rastlinný olej na vymastenie mramorové dosky, kovové misky, naberačky, a pod.
-gumené rukavice na ochranu rúk, ak sa chystáte použiť Isomal na jemné zdobenie cukrárskymi špičkami
-kovová lyžica na miešanie, kým sa Isomalt rozpúšťa
-silikónové formy formičky pre prácu s liatym karamelom
-Silikagél sáčky pre skladovanie hotových kusov.
Základný recept na ťahaný karamel
500g Izomalt
60 g tekutej glukózy (sirup)
Postup
- Isomalt rozpustíte v hrnci. Môžete pridať malé množstvo vody, pre urýchlenie procesu varenia. Nie je však nutné
- Nepretržite miešajte lyžicou, kým sa všetky granule rozpustia
- Zvýšite teplotu, privediete do varu a pridáte tekutú glukózu a opäť privedieme do bodu varu
- Umiestnite teplomer do roztoku a varíte, kým sa roztok dosiahne 180 ° C. Pri tejto teplote ostáva roztok číry
- Ponorte hrniec do studenej vody aby ste zabránili ďalšiemu zvyšovaniu teploty
- V tomto štádiu rozpúšťania Isomaltu môžet pridať farby podľa potreby
- Roztok nalejete na ľahko naolejovanú - mramorovú dosku nechá sa vychladnúť. Vychladnutý rozbijete na kúsky a odložíte do vzduchom tesnej nádoby
- V prípade potreby umiestnite kúsky pod horúcu infračervenú lampu
- Zmäknutý Isomalt možno tvarovať do rôznych tvarov podľa potreby
- Menšie kúsky skladujte vo vzduchotesnej nádobe s vrecúšok silikagélu
Liaty karamel
-
Postup tavenia Isomaltu je rovnaký ako pri ťahanom karameli, ale NEPRIDÁVATE glukózu
-
Silikónovú formičku umiestnite na plech
-
Opatrne nalejte do formy
-
Ak použijete viac ako jednu farbu je potrebne každú farebnú vrstvu liať postupne nechať mierne vychladnúť
-
Formičku dáte do chladu vychladnúť
-
Po úplnom vychladnutí vyklopíme
Nepoužitý Isomalt môžete opäť rozpustiť a použiť. Ale čím častejšie hmotu zohrievame, výrobok sa stáva krehkejší. Preto je dobré pri opakovanom zohrievaní pridať do hmoty pár kvapiek vody, aby sa doplnila stratená vlhkosť.