prihlásenie
0.00 €

Isomalt 500g

Výrobca:
Dodacia doba:
CENA: 5.90
DO KOŠÍKA
ks

Popis

Isomalt – špeciálny cukor je veľmi všestranný výrobok na použitie. Je ideálnou, hotovou surovinou pre modelovanie karamelových dekorácií, aj na zdobenie tort atď. Použitie je veľmi jednoduché a preto je medzi cukrármi obľúbený.

Čo je Izomalt?
Izomalt je spracovaná náhrada cukru, ktorá sa získava z cukrovej repy. Tým že sa spracováva  z chemicky zoskupenými enzýmami  ako je di-sacharid alkohol,  je bezpečný na  zuby, vhodný  pre diabetikov a má o 50% menej kalórií než stolový cukor.

Bod topenia je pri teplote 145 ° C až 150 ° C a môže byť roztavený aj bez prídavku vody.
 

Bezpečnostné opatrenia
Pri práci s kvapalným Izomalt-om je potrebné dávať veľký pozor, pretože pri zásahu pokožky môže spôsobiť vážne popáleniny.

Ako používať Izomalt
Recepty sa líšia v závislosti na aplikácii, varený karamel, ťahaný karamel a iné.

Doporučene pomôcky a nástroje pri práci s Isomaltom:

-hrnce z nehrdzavejúcej ocele

-teplomer na karamel
-Infračervená lampa (250w) pre prácu s ťahaným karamelom (Isomalt rýchle chladne a tým tuhne).
-Mramorová doska pre prácu s liatym karamelom.
-Nelepiaci plech – pre tavenie Isomaltu v rúre
-rastlinný olej na vymastenie mramorové dosky, kovové misky, naberačky, a pod.
-gumené rukavice na ochranu rúk, ak sa chystáte použiť Isomal na jemné zdobenie cukrárskymi špičkami
-kovová lyžica na miešanie, kým sa Isomalt rozpúšťa
-silikónové formy formičky pre prácu s liatym karamelom
-Silikagél  sáčky pre skladovanie hotových kusov.

 

Základný recept na ťahaný karamel

500g Izomalt
60 g tekutej glukózy (sirup)

Postup

  • Isomalt rozpustíte v hrnci.  Môžete pridať malé  množstvo vody, pre urýchlenie procesu varenia. Nie je však nutné
  • Nepretržite miešajte lyžicou, kým sa všetky granule rozpustia
  • Zvýšite teplotu, privediete do varu a pridáte tekutú glukózu a opäť privedieme do bodu varu
  • Umiestnite teplomer do roztoku a varíte, kým sa roztok dosiahne 180 ° C. Pri tejto teplote ostáva roztok číry
  • Ponorte hrniec do studenej vody aby ste zabránili ďalšiemu zvyšovaniu teploty
  • V tomto štádiu rozpúšťania Isomaltu môžet pridať farby podľa potreby
  • Roztok nalejete na ľahko naolejovanú - mramorovú dosku nechá sa vychladnúť. Vychladnutý rozbijete na kúsky a odložíte do vzduchom tesnej nádoby
  • V prípade potreby umiestnite kúsky pod horúcu infračervenú lampu
  • Zmäknutý Isomalt možno tvarovať  do rôznych tvarov podľa potreby
  • Menšie kúsky skladujte vo vzduchotesnej nádobe s vrecúšok silikagélu

Liaty karamel

  • Postup tavenia Isomaltu je rovnaký ako pri ťahanom karameli, ale NEPRIDÁVATE glukózu

  • Silikónovú formičku umiestnite na plech

  • Opatrne nalejte do formy

  • Ak použijete viac ako jednu farbu je potrebne  každú farebnú vrstvu liať postupne nechať mierne vychladnúť

  • Formičku dáte do chladu vychladnúť

  • Po úplnom vychladnutí vyklopíme

Nepoužitý Isomalt môžete opäť rozpustiť a použiť. Ale čím častejšie hmotu zohrievame, výrobok sa stáva krehkejší. Preto je dobré pri opakovanom zohrievaní pridať do hmoty pár kvapiek vody, aby sa doplnila stratená vlhkosť.